Akce Matice velehradské v podzimních měsících

Verze pro tisk

 Vážení, srdečně Vás pozýváme na Velehrad na několik zajímavých akcí, pořádaných Maticí velehradskou v jeden listopadový týden.

Prvně je to Víkend gregoriánského chorálu, který se bude konat ve dnech od 8.-10. listopadu. Již tradiční akce bude v letošním roce ozvláštněna skutečností, že účastníci kurzu budou mít nejen možnost zazpívat si nešpory v chórových lavicích a dopovodit nedělní bohoslužbu, nýbrž také zpívat při požehnání nového náhrobku cisterciáků na místním hřbitově a to za účasti cisterciáckých a trapistických mnichů.

Kurz není určen pouze pro odborníky věnující se dlouhodobě tomuto druhu zpěvu, ale také pro ty, kteří se chtějí s gregoriánských chorálem teprve seznámit. 

Dále se v sobotu 9.listopadu na Velehradě uskuteční již tradiční Mezinárodní výstava mešních a košer vín Cisterciácká pečeť. Právě toto její zaměření a neopakovatelná atmosféra prostor bývalého kláštera, kde se akce koná, ji odlišuje od jiných "koštů" v regionu.

Zahájení výstavy se uskuteční na Stojanově gymnáziu v 16:00, kdy hlavní vítěz obdrží historizující bronzovou pečeť předsatavující emblém soutěže. Degustaci doprovodí svojí hudbou cimbálovka Cifra.

Dále je to pak Slavnost požehnání nového náhrobku velehradských cisterciáků, která proběhne v neděli 10. listopadu 2013. Náhrobek bude zbudován péčí Matice velehradské díky štědrosti dárců, Autorem náhrobku je kameník Petr Novák.
Program: 10:00 mše svatá v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje celebrovaná Domem Samuelem, opatem trapistického klášera v Novém Dvoře

11:15 průvod na velehradský hřbitov a posvěcení nového náhrobku za účasti P. Justina Berky OCist., převora cisterciáckého opatství ve Vyšším Brodě. 

Mši svatou i obřad na hřbitově budou doprovázet účastníci kurzu gregoriánského chorálu.

Dne 14. listopadu v 18:00 se ve velehradské bazilice uskuteční Galakoncert Tří sborů slovanských zemí k výročí sv. Cyrila a Metoděje - sboru Polského, Slovenského a Českého  se společným uvedením díla Jana Hanuše: Sedmá mše - hlaholská.

Plakátky na jednotlivé akce jsou přiloženy  v příloze, přihlášky a detailní inormace  lze získat po kliknutí na nadpisy všech článků na našich stránkách: www.maticevelehradska.cz

Přeji Vám požehnané podzimní dny

Ivana Habartová

asistentka Matice velehradské

Kdo je online

Momentálně je online 0 uživatelů a 2 hosté.

Farnost Nivnice @ Podcast

Pravidelné zvukové přenosy bohoslužeb a farních akcí
z kostela Sv. Andělů strážných.

pečeť